inzichten & herkenning

Hieronder kan je mijn overpeinzingen lezen. Ter herkenning, inspiratie, etc.... Reageren kan op Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken. Graag de titel vermelden van het inzicht waarop je reageert. De teksten mogen niet zonder toestemming van lifecoach franklin worden gekopieerd.


Januari 2020Leerplekwerkinzichten (01-01-2020)

Het jaar 2019 is een bewogen jaar geweest, zowel op privé- als op werkgebied. De thema's waar ik al een tijdje mee bezig ben, hebben meer focus gekregen (zie hier). Omdat ik ook in de ICT werkzaam ben, kan ik niet 100% van mijn tijd aan deze thema's besteden. Maar ook mijn ICT werkomgeving biedt veel leermomenten, zoals bijv. op het gebied van organiseren, communicatie, omgaan met problemen, omgaan met feedback, doelen stellen, verantwoording nemen, loslaten en ontspannen, grenzen stellen, openstaan voor je eigen behoeftes én die van het team, etc. Wát voor werk we ook doen, op welke locatie we ook werken: als we ervoor openstaan dan is de hele wereld één grote leerplek.

Wat mij het afgelopen jaar vooral is opgevallen is de toewijding, energie en tijd die mensen in hun werk kunnen stoppen. Het is helaas soms diezelfde toewijding die - in de loop der jaren - ons van onszelf én onze omgeving kunnen vervreemden. De eisen die aan ons werk worden gesteld veranderen steeds sneller, zowel qua vorm als inhoud. We worden geacht tot op hoge leeftijd bij te blijven in ons vakgebied. Maar we zijn gewoontedieren en ons vaak niet bewust van wat dit allemaal nu eigenlijk met ons doet.

Maar ook bedrijven lijken te worstelen met de eisen van de moderne tijd. Er zit soms een kloof tussen de theoretische visie van een bedrijf en hoe dit naar de praktijk wordt vertaald. Anno 2020 durven veel bedrijven het nog steeds niet aan om hun visie te laten beïnvloeden door hun werknemers, want dit zou betekenen dat gezamenlijk wordt beoordeeld wat er haalbaar is zodat onrealistische verwachtingen kunnen worden bijgesteld. Bij het willen behalen van de vele gestelde "targets", wordt helaas de menselijke maat met regelmaat uit het oog verloren. Er is niets mis met een commerciële benadering, maar wat staat er uiteindelijk centraal: de mens of het geld? Of draait het om status?

Ik zie het als een uitdaging om mensen te prikkelen en (weer) na te laten denken over waar ze eigenlijk mee bezig willen zijn én hoe ze dit zouden willen bereiken. Zowel binnen de persoonlijke context als werkgerelateerd. Hoe kunnen we goed voor onszelf zorgen én toch prettig samenwerken? Welke plek willen we innemen in de maatschappij? We kunnen een leven lang profijt hebben van de inzichten die voortkomen uit deze leerprocessen.

Ik wens iedereen een inspirerend jaar toe! Laten we van elkaars talenten gebruik maken, maar ook elkaar (respectvol) aanspreken als dit nodig is. En vergeet vooral niet van het leven te genieten.Toon alle inzichten uit het archief